MODERN KÉPZŐMŰVÉSZET, ZSŰRIZTETÉS...FESTÉSZETI TECHNIKÁK...

LEHOCZKY JÓZSEF INTERNETES VERSES KÉPTÁRA: Festmények, rajzok, versek, művészettörténet és egy kis heraldika, továbbá hogyan és hol lehet zsűriztetni, műpiaci információk, és néhány társadalomtudati agyficam ...

 

weores_sandor_levele.jpg

A fenti fényképen: Weöres Sándor levele Lehoczky Józsefnek 1981-ben. - A Mozgó Világ folyóiratot nemsokkal rá az akkori kultúrpolitika betiltotta.

 

           A vitéz

  Villámként forgatta a kardot, és őrültmód szervezte a harcot.

 

  Lova hátán tízszer menekült, hármat vágott, haj! s trónra került.

 

   Trónola székén hetven évig, és népe zengte nevét fel az égig.

 

  Nem tetszettek a hajdani eszmék, érzé, pattogzik róluk a festék.

 

  Új házat és új mázat alapított, benned pedig más vágyat alakított.

 

  Elsöprötte a régi isteneket, és imádtál újra fétiseket. Bálványaid lettek már a vezérek, hajlongott a tömeg, és épp nem a vének. Mert ki öreg volt, vágyta, védte a múltját, szólt, füttyentett, és szájába dugta az ujját. 

 

   Téptük a szájunk és ráztuk a rongyot, ám fordult a világ, s egy bölcs szava szólott: - Mit tesztek, mit tesztek? Ostoba népség! Magatoktól pusztultok, elnyel a sötétség!

 

  -Vén bagoly! Mit szólsz te?! Ne szemétkedj! Most üssek magamon léket? Most, hogy valahára biztosan állok? Vigyázz, mert feléd sújt az átok! Átok sújt rád fétiseinkből! Vigyázz, mert kizáratsz közösségeinkből!

 

   -Mit nekem közösség! Találok híveket! Felőlem hallasz még szárnyaló híreket!

 

  És szónak állott. Bölcs szava szent volt, ifjakból alakított tábort, s tanaikból, mire megholt, tömegek nyelték le a mámort.

 

  Tana ezer esztendőn is átmént, csakhát új kor új tana másként értelmezte, s kifacsarta a szót! - Új vezér született. Soha jobbKOR jót!

 

/Lehoczky József,1979./

                                                §§§ 

 

       Régészeti lelet

 

   A XX. század embere kőbe véste fájdalmait. Magány és tömegkín között rohant őrültmód, és tépte haját, ha nem szólt zene. 

  Vágyta a hangot és a gyönyört. Vágyta a lüktetést, a ritmust, szerelmes fogak csattogását, sugárban ömlött a veríték a testeken...

  Nagy csokor virág volt az élet, szirmok hulltak pelyhedzve az égen. Virágot kaptam és virág szállt feléd, a fájdalmaknak messze kellett volna szállniok.

- Adni akarok! -súgta a szél, te is súgtad: - Én is! 

   Kapni egyik sem akart, mégis kitört a háború.

   Szétváltak a lélek útjai, elköltözött a szeretet. Idegen testek fonódtak össze, csak forróság kellett. Lehervadtak a liliomok, nem turbékolt többé gerlice, és árvalányhaj nőtt a sírokon. 

   A XX. század embere kőbe véste fájdalmait. Magában sírt, nem jajgatott, csak a kő tudta, mi fáj, de az hallgatott.

      /1976./

                                              §§§

       0._kep_lovag_es_aprod.jpg

  Keresse: Lehoczky József: Magyar lovagkönyv, a feudalizmus kézikönyve. Írja be a Google-keresőbe a szerző nevét és a könyv címét, s meglátja, hogy éppen hol árusítják a könyvet kedvezményesen, megrendelhető könyvkereskedőknél is, forgalmazza még Líra Zrt, Rózsvölgyi és Társa stb. Megrendelhető a Novum Kiadó raktárából is! Tekintse meg a kiadó honlapján az elérhetőséget és a könyvről szóló tájékoztatót a www.novumpocket.com oldalon! - Részletesebb ismertetőt olvashat még a http://novella-vers.hupont.hu/ oldalon is, - innen is elérhető a kiadó raktárának az email címe! Keresse a könyvet! Jó olvasást kíván önnek a szerző: Lehoczky József

 

 A következő linkre kattintva eljuthatsz a Csodaszarvas Internetes Műkereskedelmi Piactérbe, ahol nemcsak festményeket nézegethetsz, hanem a lexikonban művészettörténeti ismeretekhez juthatsz;- megtalálod a festők, szobrászok jegyzékét , régészeti híreket olvashatsz, megtudod. hogy hol és mikor vannak műkereskedelmi és ékszer, drágakő stb. árverések! - Látogasd meg az oldalt, majd térj ide vissza! - Kattints ide:

http://antikregiseg.hu/piacter/

index.php

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 34
Heti: 60
Havi: 722
Össz.: 68 431

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Lehoczky József versei: A vitéz, Régészeti lelet
MODERN KÉPZŐMŰVÉSZET, ZSŰRIZTETÉS...FESTÉSZETI TECHNIKÁK... - © 2008 - 2019 - nemokutyus.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: vasmacskás,delfines címer - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »