MODERN KÉPZŐMŰVÉSZET, ZSŰRIZTETÉS...FESTÉSZETI TECHNIKÁK...

LEHOCZKY JÓZSEF INTERNETES VERSES KÉPTÁRA: Festmények, rajzok, versek, művészettörténet és egy kis heraldika, továbbá hogyan és hol lehet zsűriztetni, műpiaci információk, és néhány társadalomtudati agyficam ...

Jó reggelt! Folytassuk az olajfestés alapismereteit!

Az olajfestéket elkészíthetjük magunk is, ha festékpor formájában megvesszük, majd a különböző színekhez megfelelő mennyiségű olajat, illetve festőszert adva kikeverjük a palettán.  A Pettenkoffer-Wurm könyv szerint az egyes porfestékekhez a következő olajmennyiség szükséges:

ólomfehér-15%; horganyfehér-30%; kadmiumsárga, világos-40%; kadmiumsárga, sötét-35%; okker, világos-60%; aranyokker-50%; természetes siena-200%; nápolyi sárga-15%; indiai sárga-100%; angolvörös-40%; caput mortuum-40%; cinóber-20%; krapplakk-70%; ultramarinkék-40%; kobaltkék-100%; párizsi kék /másnéven berlini kék, vagy poroszkék/-80%; zöld föld-80%; krómoxidzöld100%; krómoxidzöld, tompa-30%, természetes umbra 80%; égetett umbra-70%; égetett siena- 180%; égetett zöld föld-50%; elefántcsont fekete-100%.

Régen a festők a festéket nagyobbára maguk készítették, és tisztán olajjal, anélkül, hogy gyantát, vagy viaszt adtak volna hozzá. Az így elkészített festék híg volt, de az általuk használt vékonyrétegű festőtechnikához ez tökéletesen megfelelt. Mivel csak annyi festéket készítettek egyszerre, amennyi egy napra kellett, a raktározás kérdése fel sem merült. Viszont, a később divatbajött pasztózus technikákhoz is és a tubusban raktározáshoz is adalékanyagok kellenek. Ugyanis ma huzamosabb ideig tubusban tartjuk a festéket, s ha nem adunk hozzá adalékanyagot, akkor, ha csak olajjal kevertük a festéket, egyesek annyira megsűrűsödnek, hogy nem lehet a tubusból kinyomni. Többek között megsűrűsödik az ultramarin, mínium és cinóber. Ezekhez, hogy a sűrűsödést meggátoljuk, 2-3% terpentinszeszben oldott méhviaszt keverünk. A viasz sohasem szárad meg, így felesleges magasabb százalékban a festékhez keverni. A túlzottan nagy viasztartalmú festéktől képünk még évek múlva is ragadós maradhat.

A lenolajjal készített festék szárad át a legjobban s ez repedezik a legkevésbbé. Viszont sárgul! A sárgulás, ha nem használunk túl sok olajat, nem olyan mérvű, hogy a kép színét befolyásolja.

 A nagyon nehezen száradó festékek közé tartozik az elefántcsontfekete és a krapplakk. Ezekhez, hogy gyorsítsuk a száradást, 1-2% szikkatívot is tehetünk. Ha a festékpor kistányéron festőkéssel apróra törése közben egy csepp ólomfehéret keverünk ezekhez a nehezen száradó festékekhez, természetesen csak annyit, hogy a színértékét ez ne befolyásolja, akkor szintén megrövidíthetjük a száradás idejét.

A festékfelületet egyenletesen száradóvá teszi és a ráncosodását is megakadályozza, ha 10-15% mastix- vagy damárkencével keverve törjük meg a festéket. Az így készített festék kevésbbé is üt be, s szép, mély fénnyel, egyenletesen szárad.

   A festőszerekről:

Az olajfesték hígítására  úgynevezett festőszereket használunk, melyeket a munka közben esetleg megszáradt, beütött festékrétegek felfrissítésére is használunk. - Kétféle festőszert különböztetünk meg: lassan és gyorsan száradót.

Igen egyszerű, régóta bevált festőszert készíthetünk pld. a következő arányban: 2 rész levegőn sűrített lenolajhoz 1 rész masztixkencét é 1 rész terpentinszeszt teszünk. Ha pár csepp szikkatívot is teszünk hozzá, akkor gyorsan száradó festőszert kapunk.

  Egy másik jó festőszerkeverék: 1 rész sűrített lenolaj, 1 rész masztixkence, 1 rész velencei terpentin és 1 rész terpentinszesz elegye. Ez a festőszer főleg a beütött helyek felfrissítésére alkalmas.

A festőszert lehetőleg ne használjuk túl bőségesen, csak annyit amennyi okvetlenül szükséges!

    A színsorozatról:

Mindenki maga jön rá a neki legmegfelelőbb szísorozatra. Mindenesetre egy szabályt szem előtt kell tartani: azt, hogy minél kevesebb színből igyekezzünk összeállítani. Minden színt ki tudunk keverni azokból a ki nem keverhető színekből, melyekre okvetlenül szükségünk van. A tubusban megvásárolt szép színű permanentfestékek nem tudjuk, hogy miből lettek kikeverve, így előfordulhat, hogy a festés közben olyan festékek érintkeznek egymással, melyek később kellemetlen és bosszantó eredményeket létrehozó kémiai hatásokat indítanak el. Például megfeketedik a festék. Ezért jobb, ha nem használunk ilyen, látványos színű permanent festékeket! Jobb, ha  mi állítjuk elő a színárnyalatokat a legmegbízhatóbb festékekből. Lehetőleg föld és ásványi anyagú festékekből. Ugyanis az állati és növényi eredetű festékek általában nem színtartóak. A kellemetlen későbbi kémiai hatások elkerülése végett megbízható festékekből állítsuk elő a színsorozaunkat! Az alábbi színsorozat úgy van összeállítva, hogy lehetőleg minden kívánalmat kielégítsen:

Horgany, vagy ólomfehér. - Kadmiumsárga, világos.- Kadmiumsárga, sötét.- Okker, világos.- Aranyokker.- Angolvörös.- Kadmiumvörös, világos.- Krapplakk, sötét.- Kobaltkék.- Ultramarinkék.- Krómoxidzöld, tüzes.- Égetett sziena.- Égetett umbra.- Elefántcsontfekete. - A festéket ugyanebben a sorrendben nyomjuk ki a palettára! Ha minden színnek megvan a meghatározott helye, munka közben nem kell keresgélnünk.- Ezekből a színekből minden színt ki tudunk keverni!

   A palettáról:

Olajfestéshez legalkalmasabb a jó súlyelosztású fapaletta. Ha asztalnál festünk, deszkalap is megteszi. A művészboltokban vásárolhatunk ilyet, ha magunktól nem tudjuk, milyen legyen, és magunk nem tudjuk előállítani a palettát!

Még egy fontos! - Legyen festőpálcád! Ez arra szolgál, hogy a függőleges vásznon, vagy deszkán, ha biztos kézzel akarsz pontot, vonalat, vagy egyéb, biztos kezet igánylő részletet rajzolni, festeni, akkor kitámassza a kezed, nehogy remegjen! - Az ilyen festőpálca egy könnyű, hosszú pálca, lehet 1-1,5 méter hosszú is, melynek az egyik vége a földön van, a kezünk a másik végénél levő részen nyugszik. Ez egy óriási méretű festménynél még hosszabb pálca is lehet. De lehet a pálca csak egy "karmesteri pálca" hosszúságú is, melynek a vászonra, deszkára támaszkodó vége legyen ronggyal kipárnázva, nehogy megsértse a festmény felületét, amikor arra támaszkodik. Kezünk egy ilyen pálca segítségével is biztosan fel tud feküdni, ahhoz, hogy ne remegjen! - Én például ilyen könnyű pálcát használok! 

Az ecsetekről, festőalapokról, festőkésekről, festőállványokról, festékdobozokról a boltokban tájékozódhatunk! - Vagy jelentkezzünk festőiskolába, tanfolyamokra, vagy szegődjünk el egy festőművészhez "kisinasnak"! - Még egy jó tanács a kezdőknek: - Ne pazarolj túl sok pénzt feleslegesen a szerszámokra! Elég, ha van festéked és palettád, valamint a saját magad által kikevert festőszered! A festőalap alapozásánál  amit írtam, annak a részleteiről később is tájékozódhatsz, ne vegyél se vásznat, sem pedig vakkeretet, hanem a lehető legolcsóbb alapokkal kezdj! - Ha kartonra festesz, akkor elég egy enyves alapozás, erre már festhetsz olajjal! /Egyébként guache-sal és temperával is festhetsz egy ilyen alapra, de célszerű a fehér alap, vagy a későbbi kívánt hatás megkönnyítését előkészítő színű karton! - De legcélszerűbb, ha farostlemezre festesz! Ez ma már általánosan bevett szokás! Jó és tartós festőalaplap, viszonylag olcsó is! Az alapozást ezen legkönnyebben Walkid festékkel bekenve hozhatod létre, de, ha maradt a háznál fehér, diszperzites falfesték, az is megteszi! - Ezek bár szívó alapozást adnak, de az aláfestés után, mivel az már olajalapozásnak tekinthető, ha megszáradt, már jól festhetünk rá olajfestékkel is! - A rétegek között a száradási időt várd ki! 

Most többet ilyen technikai ismeretről nem írok! - Kezdjél el kísérletezni! - Majd fejlesszed a tudásodat! - De ne feledkezz el arról, hogy tanulj meg rajzolni, azt fejlesszed és gyakorold! - Ehhez pedig először is gyakorold be a gyors rajz-felvázolást! - Ez az alapja mindennek!- A vázoláshoz nem kell különösebben nagy  tudás, csak határozott és biztos gyakorlat! Ha jól vázolsz, akkor könnyen rajzolsz, és mindent meg tudsz rajzolni. Ha rajzolni már tudsz, akkor a festés már tényleg csak szórakozás! Sok sikert!

lovagkonyv_cimlap.jpg

Keresd: Lehoczky József: Magyar lovagkönyv, a feudalizmus kézikönyve!- Legegyszerűbben a kiadó raktárából rendelheted meg! Írj egy emailt a kiado@novumpocket.com címre és rendeld meg a könyvet! A kiadó elküldi neked az általad megadott email címre a számlát. A könyv 555 oldalas, ára 4570 Ft +postaköltség, mely belföldön 1080 Ft, külföldre 2870 Ft. A vásárlás előreutalással történik. Banki úton, vagy posta-csekken átutalod a számlán lévő összeget, kb. egy hét múlva postázza a kiadó neked a könyvet! - Ismertető: http://novella-vers.hupont.hu/  és a kiadó honlapja: www.novumpocket.com

Keresd a Google keresőben is! - Jó olvasást!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 34
Heti: 66
Havi: 728
Össz.: 68 437

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Festékek, festőszerek, ecsetek és az olajfestéshez szükséges egyebek
MODERN KÉPZŐMŰVÉSZET, ZSŰRIZTETÉS...FESTÉSZETI TECHNIKÁK... - © 2008 - 2019 - nemokutyus.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: vasmacskás,delfines címer - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »