MODERN KÉPZŐMŰVÉSZET, ZSŰRIZTETÉS...FESTÉSZETI TECHNIKÁK...

LEHOCZKY JÓZSEF INTERNETES VERSES KÉPTÁRA: Festmények, rajzok, versek, művészettörténet és egy kis heraldika, továbbá hogyan és hol lehet zsűriztetni, műpiaci információk, és néhány társadalomtudati agyficam ...

Mint mindenki által ismeretes, számos festési technika létezik, úgy mint enyvesfeték, guache, akvarell, tempera, freskó és szekko-festés, valamint a legismertebb az olajfestés stb.

Az egyiptomi szarkofágok és falfestmények  egyszerűen előállítható föld és állati eredetű festékszínezékű enyvesfestékekkel készültek.

A görögök viasszal is festettek.

A freskók friss vakolatfelületre beitatott temperafestékkel készülnek.

A szekkó száraz, meszelt falfelületre festett falikép, mely nem olyan tartós, mint a freskó.

A reneszánsz-gótika korának festményei, vagyis az 1300-1400-as évek festményei deszkára festett temperaképek voltak, lakkozva, mely a tájékozatlan emberek szemében olajfestménynek tűnik.

A vászonra festés Németalföldről ered, a XV. századból, csakúgy mint az olajfestés technikája is. Bár olajjal már a görögök és rómaiak is festettek, de ez feledésbe merült, s legközismertebben a németalföldi Van Eyck testvérek kezdték el az olajfestést, deszkaalapon, dióolajjal. Leonardó is szeretett dióolajjal festeni. Itáliába a XV. század vége felé jutott el az olajfestés technikája is és a vászonra festés is. Egyébként a deszkaalap sokkal jobb festőalap, mint a vászon, pláne, ha ötvözzük a két anyag előnyeit, mint például, ha a deszkák illesztése közti repedéseket vászonnal fedjük, vagy töltjük ki. A legjobb a deszka alapozásába beitatva kassírozni a vásznat, így mindkét anyag előnyei megmaradnak, úgy mint a stabil tartóssága a deszkának, s ugyanakkor a vászonfelület megakadályozza a deszkák illesztése közötti repedések megjelenését, s vékony alapozásnál egyáltalán nem jön elő repedezés. - Régen a reneszánsz előtti időben még nagyon vastag, 10 cm-nél is vastagabb deszkákat használtak, majd egyre vékonyodott a deszka. / Az ikonok is ugyanebbe a körbe tartoznak, hiszen az itáliai ducento és trecento, azaz az 1200 és 1300-as évek olasz festményei is az ikonok körébe tartoznak. A még valójában ikon stílusban festő Cimabue tanítványa, Giotto, a "pásztorfiú " "találta fel a reneszánszot", mert ő már elkezdett tájelemeket is festeni a szentképekbe./

Az akvarellt és a temperát felületesen ismeri a nagyközönség. Az akvarell gumiarábikum kötőanyagú lazúros hatású, átlátszó, vízhígítású festék, míg a guache  szintén vízfesték, de fedőfesték. Sokszor a nagy "hozzáértő" művészettörténészek és kereskedők is tévesen  a guache festményeket is akvarellnek nevezik. Pedig a guache valójában a tempera kazein vagy olaj adalékanyag nélküli változata. A XIX. századi festők a komoly festményeiket guache változatban festették meg először. Ugyanis egyszerű ezközökkel ugyanaz a hatás érhető el, mint az olajfestésnél. Ha alapozott vászonra festünk vele, vagy deszka, faalapra, és lelakkozzuk, vagy olajozzuk, ugyanúgy olajfestménynek látszik, mint a lakkozott, vagy olajozott temperakép. Itt most ezekbe az ismeretekbe nem bonyolódunk bele, ugyanis, ha valaki ezekkel az anyagokkal kíván festeni, könnyen megteheti, csak megveszi a festéket a boltban. Nem érdemes egy kezdőnek fáradozni a festékkészítéssel. Itt nem írok róla. Egyébként az akvarell sokkal biztosabb rajz és festői tudást igényel, mint a lassan építkező olajfestési technika. Egy kezdő kezdjen olajjal festeni! Kevesebb kudarc éri, hamarabb érzi magát "művésznek"! 

Most így itt az olajfestés alapismereteivel folytatom, bár senkit sem lehet megtanítani festeni könyvből, mert a festés, mint művészi munka, elsősorban lelki folyamat is, mely a technika alkalmazását egyénenként módosítja.

Tehát először a festmény alapja mi legyen?

Lehet karton, farostlemez, rétegeltlemez /"furnér"/, deszka, lenvászon, vagy kendervászon. A jutavászon nem jó, mert nyúlik. A velencei festők a kendervásznat szerették, az itáliaiak közül sokan a nyírfadeszkát használták, Leonárdó a diódeszkát is szerette, Munkácsy Mihály is a deszkát kedvelte legjobb festőalapként. Fémlemezre is lehet festeni, a németalföldiek rézlapra is festettek, de ez nagy méreteknél előnytelen. Aba-Novák Vilmos is festett aluminiumlapra.

Mi legyen az alapozás anyaga?

Lehet krétaalapozás, félkréta-alapozás és oljalapozás. A kréta és félkrétaalapozás szívó alap, ez elsősorban a tempera és guche anyagú festékeknél előnyös. Az olajfestéshez legelőnyösebb az olajalapozás.

Olajképet készíthetünk "prima"módon, vagyis sok teketória nélkül egyszerre oldjuk meg és fejezzük be a képet, ez csak kisebb felületeknél valósítható meg. A nagyoobb képeknél fejlesztéses módszert alkalmazunk. Először aláfestjük, majd erre az aláfestésre a fejlesztés közben több rétegben ráfestünk.

Az aláfestést úgy csináljuk, hogy az egész kép felületét szélesen kezelve, minden részlet elhanyagolásával, a megfelelő színekkel befestjük, tehát alapfestésként egy színvázlatot készítünk, majd ezután fogunk hozzá a kép kifejlesztéséhez. De az aláfestést készíthetjük barnával is, vagy szürkével, vagy melegített színű szürkével, s száradás után festjük ki színekkel. A XIX. századi festőiskolák ezt a módszert tanították. Ez természetesen az alakos  képeknél előnyös. A tájképeknél az elsőnek említett módszer a gyorsabb és előnyösebb.

A következő oldalon majd a festőszerekről, festékekről, ecsetekről, s hasonlókról lesz szó. A honlap írójára igencsak ráesteledett, sőt éjjel lett, le kell feküdni aludni, majd legközelebb folytatjuk a következő oldalon. Lapozz! De előbb jó éjszakát! Álmodjunk szépeket! Álmodd meg, mit akarsz festeni!

lovagkonyv_cimlap.jpg

Keresd: Lehoczky József: Magyar lovagkönyv, a feudalizmus kézikönyve!- Legegyszerűbben a kiadó raktárából rendelheted meg! Írj egy emailt a kiado@novumpocket.com címre és rendeld meg a könyvet! A kiadó elküldi neked az általad megadott email címre a számlát. A könyv 555 oldalas, ára 4570 Ft +postaköltség, mely belföldön 1080 Ft, külföldre 2870 Ft. A vásárlás előreutalással történik. Banki úton, vagy posta-csekken átutalod a számlán lévő összeget, kb. egy hét múlva postázza a kiadó neked a könyvet! - Ismertető: http://novella-vers.hupont.hu/  és a kiadó honlapja: www.novumpocket.com

Keresd a Google keresőben is! - Jó olvasást!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 34
Heti: 71
Havi: 733
Össz.: 68 442

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Az olajfestés technikája
MODERN KÉPZŐMŰVÉSZET, ZSŰRIZTETÉS...FESTÉSZETI TECHNIKÁK... - © 2008 - 2019 - nemokutyus.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: vasmacskás,delfines címer - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »