MODERN KÉPZŐMŰVÉSZET, ZSŰRIZTETÉS...FESTÉSZETI TECHNIKÁK...

LEHOCZKY JÓZSEF INTERNETES VERSES KÉPTÁRA: Festmények, rajzok, versek, művészettörténet és egy kis heraldika, továbbá hogyan és hol lehet zsűriztetni, műpiaci információk, és néhány társadalomtudati agyficam ...

"-Ilyet én is tudok!"

Körkép a kortárs, modern, "ÚJMŰVÉSZETBŐL"...

A nyugat-európai, és amerikai műpiacon előforduló alkotásokról mutatunk be egy kiragadott válogatást. Természetesen minden "menő festő" az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában tud felfutni. A fizetőképes, vagy inkább gazdag, de ostoba vásárlóközönség sok mindent megeszik. A rongyrázás és ostobaság hibás izlésvilága keveredik a jó izléssel? Nem igen kell szilárd véleményt alkotni, hiszen van a sok hülyeség között mutatós és ötletes, sőt szép is! - Végül is miért egy korlátolt gondolkodású és izlésvilágú zsűri döntsön arról, hogy mi a szép és mi a jó?! - Majd dönt a közönség! Tehát jöjjön egy kis körkép!

andy_varhol_csodai.jpg

A fenti képen Andy Warholl: Koponya /Skull/1976-ban készült szitanyomata. /183 X 203 cm/Az óriásméretű szitanyomat néhány színnel dolgozik. Nem különb "műalkotás", mint egy néhány száz forint árú közönséges szitanyomat, melyet pólókra nyomva a vásárokon árusítanak. Azzal az eltéréssel, hogy galériában is kiállítható, megnagyított méretű "festménynek" is nevezhető műalkotásnak lett beállítva. A jó üzleti érzék és a jó "beetetés" révén Andy Warhol képei és szitanyomatai az Amerikai Egyesült Államokban igen magas árakon forognak. Filmsztárokról és egyéb hírességekről gyártott szitanyomatokat, mint pld. Jane Fonda-ról, vagy Maoról, Man Rayről, stb.
Marilyn sorozatának szita-képei millió dolláros árakon keltek el az árveréseken.

marian_cizmarik_-_melltarto.jpg

A fenti képen egy baromság látható! Ha Te, vagy egy óvodás készíti, akkor semmit sem ér, de a galériák rangjára emelve már "műalkotás"! Marián Cizmárik: Melltarója "igen csodás alkotás"! Nemde? Remélem tetszik? A faladra is kitennéd?  

noeh_zoltan_-_furcsa_noveny.jpg

A fenti képen Noeh Zoltán: Furcsa növény című képe. Szerintem elmegy... Az előtérben talán egy szétnyílt banánhéj, mely vízben nyílik, mint egy tavirózsa; a vízparton falevelekkel jelzett bozót, a parton tán vasúti sín is fut. A sín túloldalán megbúvik egy nyúl, akit a vadászok üldöznek. A feje felett látszanak a vadászkürtök tölcsérei. A nyuszi feje felett tán felhők is gyülekeznek, de a biztonság kedvéért még oda van helyezve egy élére állított dobókocka is, jelezvén, hogy a szerencse forgandó. Az ég túloldala éjsötét, és ott húz el egy üstökös, melyen pókháló-rajzolat látható. Falvédő-stílusban megfestett, csodálatos szimbólikus alkotás. Nem szeretnél ilyet a lakásodba?

f_zambo_istvan_-_rohano_akt_kavefozovel.jpg

Ismét egy csodálatos műalkotás a fenti képen! - "ef Zámbó István: Rohanó akt kávéfőzővel". /1987, olaj, vászon, 70 x 100 cm./- Nem tudom, hogy hol van a rohanó akt, sem azt, hogy hol van a kávéfőző. Talán a fekete színű bombázó-repülő a kávéfőző? Vagy tán azért "rohanó akt", mert a halálfejekkel díszített és haláltosztó, égen tovasuhanó repülőgép a "bombázó"? A jól kinéző "bombázó" pedig nőt jelent? De ő akkor sem pucér, tehát nem is akt! Legfeljebb a bombázás eredményét jelző, deréktól széttépett női altestek, magas sarkú cipőben és szétvetett lábakkal, ők lennének az aktok? De ők már nem rohannak, de még mint szukák most is tüzelnek. A szétvetett lábak ezt jelzik? A szétterpesztett lábú tetemek közt még velőscsontokat és disznókat is látunk! - Csodálatos, és szellemes, szimbólikus műalkotás!

wahorn_andras_-_no_ego_ferfival.jpg

Fent a képen megint egy csodálatos műalkotás! Wahorn András, időnként Amerikában élő magyar festőművész a fenti képhez hasonló stílusú alkotásaival, állítólag, igen jól profitál. / Más állítás szerint ez csak blöff, mert valójában Amerikában a képei senkinek sem kellettek és mosogatásból élt! - Ez a fenti képe mindenesetre ismert lett!/- Mit is látunk a képen? - Az előzőleg bemutatott képhez hasonló ötletű téma. Valószínűleg a "műértő" közönség számára jól eladható a nagy mondanivaló. - Egy absztrahált, szétvetett lábú pucér nő vihog a feltüzelt férfin, akinek bal karja lángol, jobb kézfeje egy elkeseredetten vicsorgó, égnek álló hajú arcot jelez. A nő szemérmetlenül széttárulkozó szemérmetessége vörösen tüzel, mellei alatt a derekán zebra-gyalogátjáró mutatja, hogy át lehet rajta menni, de röhög a lángoló, kétségbeesett férfin, aki bár ég a vágytól, de "képességei fél hatot" mutatnak. - Csodálatosan szellemes és értékes, utánozhatatlan műalkotás! - Ez kell nekünk!

svierkiewicz_robert_-_macskahaz.jpg

Ismét fent egy kép, mely valójában tán tetszik is? Swierkiewicz Róbert: Macskaház/ Cat House, 1989-90, vegyes technika, 31 x 63 cm./ Még a macskát is látom!

palko_tibor_-_madonna_szive.jpg

Fent egy újabb kép. Itt minden világos!

palko_tibor_-_rona_reszlet.jpg

A fenti képen ismét egy Palkó Tibor festmény. Nincs ezzel a képpel semmi baj! A természetet, a rétet a felületre felragasztott fűszálak és szalmaszálak jelképezik. Egy, a réten általában legelésző kérődző fajok, vagy fajták közé tartozó, de pontosan meg nem határozható állatnak a barlangrajzokra emlékeztető, körvonalakkal jelzett ábrája, ősember kori mítoszok világát idézi. A vadász már a vadászat megkezdése előtt így ragadta magához a majdan legyőzendő állat lelkét.

ralph_going_lakokocsi.jpg

Fent egy újabb kép, mely a fotorealizmus jegyében fogant. Itt minden valóságos, a zsánerkép és a csendélet között helyezkedik el a témaválasztása. A zsánerkép embereit és állatait a lakókocsi elrejti; - de csendéletnek is vehetem, csak éppen itt nem virágokat, vagy gyümölcsöket látunk, hanem egy tereptárgyat, amennyiben tartósan letáborozott. Egy életformát is szimbolizál, a szabadságot, a vándoréletet, de ugyanakkor a megnyugvásnak, az otthon keresésének a vágyát is! A kép Ralph Goings alkotása, címe: Lakókocsi /Trailer, 1970, olaj, vászon, 152 x 214 cm./

nancy_grossman_-_fegyver-figura.jpg

Fentebb ismét egy kép! Nancy Grossman: Fegyverfigura című kollázsa, 1974-ből. Fene tudja, hogy miért, de nekem bizony ez tetszik!

nancy_grossman_-_elfordulo_felalak.jpg

Ismét Nancy Grossmantól egy kollázs, majdnem ugyanaz a téma és a megvalósítás is, mint az előző képen, de ez a kép 1976-ban készült! Ennek a címe: "Elforduló félalak".

karatson-_iv._pal.jpg

A fentebbi újabb kép Karátson Gábor alkotása, melynek címe: "Paul VI." Ott a képen VI. Pál pápa alakját kell sejtenünk a cím alapján. A tojástemperával és olajjal megfestett vászon, egy bepenészedett és málladozó vakolaton, pusztulófélben lévő freskóra emlékeztet. Csakúgy, mint a következő kép is!

karatson_gabor_-_cicciolina_kappanykoruton.jpg

Az előbbi képen szintén Karátson Gábor  egy alkotása látható, ugyanolyan eszközöket használva, és hatásokat elérve, mint az előző, "VI. Pál pápa" című képen! Ennek a címe: "Cicciolina kampánykörúton, csodálói között."

gerard_garouste-cim_nelkul_1..jpg

 A fenti képen egy újabb festmény az ÚJMŰVÉSZET néhány villantásából! Színek, szimbólumok, nekem például ez a kép tetszik! Gerard Garouste: "Cím nélkül"/Sans titre, 1990-91, 300 x 270 cm./

A következő kép szintén ugyancsak Gerard Garouste alkotása és szintén "Cím nélkül", ugyancsak 1990-91. évből, alaplapja papír, rajta a festmény tempera, mérete: 44 x 62 cm. Íme a kép:

gerard_garouste-_cim_nelkul_2..jpg

Ismét egy újabb kép!

a_szent_csalad.jpg

Ezen fenti kép Daniel Spoerri alkotása: "A Szent Család", klasszikus módon megfestett kép, mely falvédő-szőttesre emlékeztet, anyaga és mérete a birtokomban lévő képen nincs jelezve, pontos időpontja sem, csak annyit tudok, hogy az 1960-1990 közötti időszak művei közé tartozik, csakúgy, mint majd a következő képen bemutatandó fényfestéses installáció is! 

Spoerri "A Szent Család"című képe a klasszikus szentképek Szent-Családait idézi címében, de a természet szentségét és csodálatát magasztalja fel. Kifejezve, hogy minden "Szent" ami az Istené, hiszen a "Szent" szó is ezt jelenti. Szent a Természet és Szentek az Állatok, akik Isten teremtés-tervének, a Törzsfejlődésnek, az úgynevezett evoluciónak a részei. Az anyagi és a szellemi világ nem határolódik el egymástól. Az "égi világ", vagyis a szellemi világ az üdvözült szentek és arkangyalok, angyalok világa. - Az angyalok tér által nem korlátozott, az emberi élettel nem összemérhető élettartamú, öntudatos, az embernél nagyobb tudású, de nem mindentudó valóságok. Ők Isten küldöttei, és minden képességüket Isten szellemének köszönhetik. Mivel nincs  Istentől különböző akaratuk, örök hála és imádat köti őket Hozzá, az Örökkévalónak rajtuk átáramló szeretetét közvetítik hozzánk. - Az állatok a földi valóság anyagi világának érző és lélekkel rendelkező tagjai, akik a Teremtés fejlődéstörvényének részeként, programozott, előre elrendelt ösztönökkel élnek és fejlődnek.  Ebből a fejlődésből jött létre az emberiség által jelenleg ismert cél: az Ember! Ecce Homo! - Bár az egyes emberi egyedeknek az értelmi képességei különböző szintűek, de ennek ellenére is, a gyengébb szellemi képességűek is logikus, világos értelmet és szabad akaratot kaptak, mikor elérte az Ember az ember-fokozatot. Ezért minden ember fel képes fogni, hogy mi a jó és mi a rossz! Képes felfogni mások fájdalmát is, és az általa másoknak okozott fájdalmakat is. Az Ember fel képes fogni, hogy mi a bűn! - Bűn minden, ami gonosz, minden, ami a természet törvényei ellen való. Tehát mindaz bűn, ami Isten eleve elrendelt akarata ellen van. De mivel szabad akaratot kapott az ember, ezért ő dönt, hogy az angyali oldalra áll, vagy a Mennyekben már a Végtelen Időkben fellázadt, bukott angyalok oldalára áll. Ezért csak szimbólikus "Ádámnak és Évának a  Paradicsomból történt kiűzetése", hiszen az már a teremtés kezdete előtt megtörtént, a bukott angyalok lázadásakor, s lehet, hogy ezért indult el a Teremtés végtelennek tűnő evoluciós folyamata is. Ugyanis a szeretetet nem lehet megteremteni! Annak magától kell létrejönni! Istennek nem robotokra van szüksége, hanem érző, őszinte, szerető, szent lelkekre. A szeretet szenvedés és küzdelem útján jön létre. Halál és szenvedés által van mindig születés és újjászületés. Jézus is ezért vállalta a kereszthalált, hogy feltámadásával létrehozza a kereszténység társadalomformáló folyamatát, vagyis a társadalmi evolució tökéletesedő változatát. Az Állatok Szentek, mert bár van önálló gondolatuk, és döntéseket is hozó akaratuk, de a teremtésben programozott ösztönök vezérlik őket, a természet törvényei szerint élnek és ha kell halnak. Békésen vagy legtöbbször hősiesen. Ők bűntelenek, mert bűnt nem ismernek, ezért ők "Szentek" és az ő lelkük is örök életű, mégha a saját gondolatvilágukba befulladtan korlátolt, és sokszor valójában a természet felé érzéketlen teológusok ennek sokszor az ellenkezőjét is mondják! - Hiszen valójában erről semmit nem tudunk! A Szentírásban sem esik erről szó. Jézus az embereknek tanít, mert az embereket jött el megváltani, a társadalmi keresztény-evoluciót elindítani jött el. Példával beszél Szent Lukácsnál az állatokról, például állítva őket az emberek elé, hogy tanuljanak az emberek tőlük, "mert ők nem vetnek, nem aratnak, nem törődnek a holnappal, Mennyei Atyátok mégis gondoskodik róluk! Hát nem többek vagytok-e náluk?!" - Ez természetesen nem biztos, hogy így hangzott el, hiszen  Szent Lukács csak a többi apostol elbeszélése alapján közvetít, ő nem volt ott, ő Szent Pál követőjeként tanít. Így az állatok embereknél kevesebbre értékelése is csak az ő logikáját képviseli. - De a példa, melyet az állatok mutatnak az emberek felé az igaz! Jó érzésűek, hűségesek, tisztaszívűek, akik ha kell küzdenek és az életüket áldozzák kölykeikért, párjukért. Jézus a kisgyerekeket állítja az apostolok elé szintén példaként: "Engedjétek hozzám a kisdedeket, hiszen az ilyeneké a mennyek országa!" - Ha így van, akkor az állatoké is a mennyek országa, hiszen ők olyanok, mint a kisdedek. Lehet, hogy az állatvilágban is vannak tévutak, látszólag gonosz világ a férgeké, a kígyóké stb. De ez is a teremtés törvényei szerint való. Annak a része. És a gyerekek is ugynúgy tesznek rosszat is. De mégis "ilyeneké a mennyek országa!"- Nos a "Szent Család" című kép oroszláncsaládja minderről beszél!

bode_ket_interferalo_neonraccsal.jpg

A fenti kép Francois Morellet: Bódé, két interferáló neonráccsal. Fényfestmény installáció, nekem tetszik!

Végezetül a következő képeken Altorjai Sándor három vegyes technikájú képe következik, míg legvégül összehasonlításként Paul Cezanne: Modern Olympia című képe 1875-ből!

 altorjai_sandor_bonjour_mr._altorjai.jpg

Fenti képen: Altorjai Sándor: "Bon jour Monsieur Altorjai, mondá Gyagya bácsi és jól felhúzta tanítványát", 1970-71, olaj, farostra kasírozott papír, 94 x 73 cm.

 altorjai_sandor-_reszeg_diszno_onarckep.jpg

Fenti képen: Altorjai Sándor: "Részeg disznó önarckép", 1970, 1979-ben átdolgozva, olaj, emberi szőrzet, farostra kasírozott papír, 65 x 48 cm.

 altorjai-sugarmeghajtasu_koporso.jpg

Fenti képen: Altorjai Sándor: "Sugármeghajtású koporsó, kék leopárddal, színes rongy képében / Karácsonyra családomnak, Munkácsy Mihály ihletése alapján/", 1979, asszamblázs, festett kollázs, farost, 215 x 276 cm. Nekem ezek a legutóbbi képek tetszenek, mint ahogy tetszik az alábbi kép is!

 paul_cezanne-_modern_olympia.jpg

Fenti képen: Paul Cezanne: Modern Olympia, 1875. Ezt a képet azért válaszottam ide, mert megvalósításában engem emlékeztet, legalább is asszociációs szinten az előbbi Altotjai képre, a "Sugármeghajtású koporsóra". Lehet, hogy hülye vagyok, mert a témához semmi köze? - Nem baj! Engem akkor is emlékeztet... Most egyelőre elköszönök!

              Ave!

A következő linkre kattintva eljuthatsz a Csodaszarvas Internetes Műkereskedelmi Piactérbe, ahol nemcsak festményeket nézegethetsz, hanem a lexikonban művészettörténeti ismeretekhez juthatsz;- megtalálod a festők, szobrászok jegyzékét , régészeti híreket olvashatsz, megtudod. hogy hol és mikor vannak műkereskedelmi és ékszer, drágakő stb. árverések! - Látogasd meg az oldalt, majd térj ide vissza! - Kattints ide:

http://antikregiseg.hu/piacter/

index.php

 

lovagkonyv_cimlap.jpg

Keresd!!! -  Lehoczky József: Magyar lovagkönyv, a feudalizmus kézikönyve --- a Kiadó honlapján: www.movumpocket.com  vagy részletesebb ismertető a http://novella-vers.hupont.hu/ honlapon. Írd be a Google-keresőbe: "Lehoczky József: Magyar lovagkönyv, a feudalizmus kézikönyve" címet és a kereső kidobja, hogy éppen hol árulják a könyvet kedvezményesen! - Keresd! Jó olvasást! - Legegyszerűbben a kiadó raktárából rendelheted meg a könyvet. Írj egy emailt a kiado@novumpocket.com címre, és rendeld meg! A kiadó az általad megadott email címre elküldi neked a számlát. A vásárlás előreutalással trörténik. A kiadó által megadott számlaszámra utald át a könyv árát! Ez nemcsak banki úton, de postai csekken is lehetséges! - Miután elküldted a könyv árát, kb. egy hét múlva postázza neked a kiadó a könyvet! A könyv 555 oldalas, ára 4570 Ft + postaköltség, mely belföldön 1080 Ft, külföldre 2870 Ft. Rendeld meg és olvasd! Nem hiányozhat a könyv a könytáradból! Jó olvasást!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 42
Tegnapi: 34
Heti: 76
Havi: 738
Össz.: 68 447

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: "- Ilyet én is tudok!"- Igen! Ilyet te is tudsz... - Körkép a kortárs, modern, ÚJMŰVÉSZETBŐL! "
MODERN KÉPZŐMŰVÉSZET, ZSŰRIZTETÉS...FESTÉSZETI TECHNIKÁK... - © 2008 - 2019 - nemokutyus.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: vasmacskás,delfines címer - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »